Skip to main content

 

Keuzemogelijkheden na het overlijden: cremeren

 

In de column van september vertelden we u over de keuze ‘begraven’, deze maand vertelt Ditje van Arkel-Moree u over de keuze ‘cremeren’.

 

Toename crematies

Steeds meer Nederlanders laten zich na hun overlijden cremeren. Uit de laatste cijfers van de Landelijke Vereniging van Crematoria blijkt dat inmiddels ruim 65 procent van de mensen voor een crematie kiest. Ook in de Hoeksche Waard zien we een toename van het aantal crematies, zeker met de komst van het crematorium in Heinenoord.

 

Wanneer de familie kiest voor een crematie zal de uitvaartleider dit in overleg met de familie vastleggen bij een crematorium naar keuze en wordt de invulling van de afscheidsplechtigheid besproken. Deze plechtigheid vindt meestal plaats in het crematorium. U kunt er echter ook voor kiezen de plechtigheid op een andere locatie te houden waarna de overledene, al dan niet begeleid door familie, naar het crematorium overgebracht wordt.

 

De uitvaartleider zorgt dat het verlof tot cremeren, afgegeven door de gemeente na aangifte van overlijden, samen met de gegevens van de overledene aan de beheerder van het crematorium overhandigd wordt. 

 

Na het afscheid wordt de overledene door een medewerker van het crematorium naar de ovenruimte gebracht en ingevoerd in de oven, vaak direct maar in ieder geval diezelfde dag. Indien gewenst, kan de familie hierbij aanwezig zijn.

 

Crematie-proces

De crematieoven is een verbrandingsoven die speciaal is ontwikkeld om een menselijk lichaam te kunnen verbranden. Voor een crematie kan plaatsvinden wordt de oven voorverwarmd naar een temperatuur van ca. 800 graden Celsius. Nadat de kist met de overledene is ingevoerd zal de temperatuur in de oven tijdens het proces verder oplopen tot ca. 1100 graden Celsius.
Om te zorgen dat er na de crematie geen verwisseling van de as kan plaatsvinden wordt er, voor de invoer in de oven, op de kist een vuurvast steentje gelegd met een nummer. Dit nummer correspondeert met de gegevens die de uitvaartleider heeft aangeleverd en vindt u later weer terug in de asbus.

 

Een crematie duurt ongeveer 90 minuten, dit kan soms wat korter of langer zijn. Nadat de crematie heeft plaatsgevonden wordt de as van de overledene uit de oven verwijderd en laat men dit afkoelen. Bevat dit nog metalen voorwerpen (denk hierbij aan chirurgische metalen) dan worden deze verwijderd waarna de as bewaard wordt in een afgesloten asbus. Deze asbus dient 30 dagen in het crematorium te blijven. Deze wettelijke termijn is gesteld om, indien noodzakelijk, nog onderzoek te kunnen doen naar de eventuele doodsoorzaak van de overledene.

 

Zoals de beheerder van de begraafplaats verantwoordelijk is voor de begrafenis is de beheerder van het crematorium verantwoordelijk voor de crematie, deze bewaakt het totale proces.

 

Asbestemming

Er zijn tal van mogelijkheden voor de asbestemming. Men kan de as (laten) verstrooien, de urn bijzetten in een urnenmuur of urnengraf op een begraafplaats, of deze thuis bewaren. Steeds vaker wordt er gekozen om de urn thuis te bewaren, waar men dan een ‘gedenkhoekje’ maakt.

Daarnaast zijn er tal van mogelijkheden om (een gedeelte van) de as te verwerken in o.a. sieraden, sierurns of fotolijsten.

Ook deze maand weer veel informatie! Zijn er vragen of wilt u persoonlijk advies, dan kunt u altijd contact opnemen met één van onze uitvaartleiders.

 

 

Deze column is eerder verschenen in Het Kompas